Skip to content

Pogledajte šta se dogodi ako se oslonite na penziju?

Prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 530eura, dok za razliku od plate, prosječna penzija iznosi  250 eura. ­­Navedeni podatak nam govori da sam prelazak sa plate na penziju se umanjuje za skoro 50%, što je i razlog zbog čega većina građana Crne Gore, a i građani zemalja u okruženju prolongiraju odlazak u penziju što je moguće duže.

Po pisanju stručnjaka iz oblasti finansija navodi se da se penzioni fondovi na Balkanu trenutno nalaze u nezavidnoj poziciji, što dalje govori da će i smanjenje penzija i socijalnih davanja, nažalost biti i realni ishod situacije u kojoj se trenutno nalazi naša zemlja. Ako želite detaljnije pogledati zašto je penzioni fond neodrživ, nastavite čitati ovaj tekst.

Sve prethodno navedeno nas navodi na razmišljanje i na postavljanje pitanja: ,,Ali šta ako to možemo spriječiti i osigurati sigurnu budućnost uz adekvatnu penziju i zdravstveno osiguranje?“

Pogledajte kako možete obezbijediti sigurnu i pristojnu penziju

Svjesni jako ozbiljne situacije u vezi penzinskih i socijalnih davanja u Crnoj Gori, Evropska unija snažno radi na jačanju i implementiranju međunarodnih projekata iz oblasti penzino – socijalnih davanja koji bi isti podržali naš penzioni fond i podigli svijest mladih ljudi o ovoj problematici koja je zadesila naše društvo.

Privatni penzioni fondovi

Vid osiguranja koji će biti budućnost našeg društva i naših potomaka je osiguranja Vaših penzija kroz privatne penzione fondove. Konkretan vid osiguranja je ocijenjen najvećom ocjenom od strane Evropske unije i Svjetske Banke obzirom da isti ubira simpatije i zadovoljstvo u zapadnoevropskim zemljama. Već i danas su privatni penzioni fondovi nešto što predstavlja standard na zapadu.

Kroz ovaj članak želimo da infomišemo građane što je moguće više, ali privatni penzioni fondovi su po svojoj prirodi veoma specifični i prilagođavaju se individualnim potrebama i mogućnostima građana.

Zbog njihove složenosti i sveobuhvatnosti jako je teško obuhvatiti sve moguće tipove privatnih penzionih fondova, te Vam zato predlažemo da potražite savjet od finansijskih konsultanata i samim tim dobijete više informacija o konkretnim pitanjima.

Gdje je moguće dobiti sve potrebne informacije?

U cilju što adekvatnijeg odgovara, neophodno je da:

  • odaberete kojoj starosnoj grupi pripadate i
  • odgovorite na par jednostavnih pitanje